Blog

A festés elengedhetetlen készség a gyerekek számára, amelyet nem szabad alábecsülni

2022.01.22 14:56
A festés elengedhetetlen készség a gyerekek számára, amelyet nem szabad alábecsülni

A festés elengedhetetlen készség a gyerekek számára, amelyet nem szabad alábecsülni. Egyesek számára ez egy módja annak, hogy a gyerekeket több órán keresztül szórakoztassák.

A gyerekek festésre való bátorítása óriási hatással lehet rájuk azáltal, hogy megtalálják a kifejezésmódjukat. Növeli az önbecsülést, a koordinációt és még a kognitív készségeiket is. Nem beszélve arról, hogy a festészet minden korosztály számára művészet.

Ebben a cikkben górcső alá vesszük, hogy mik is a festészet társadalmi, oktatási és érzelmi pozitívumai a gyermekek számára. Tehát dőljön hátra, vegyen magának egy csésze kávét, és kezdjük:

A festészet társadalmi előnyei a gyermekek számára

Játék, szórakozás

Ez a festés talán legnyilvánvalóbb előnye, amelyet nem lehet figyelmen kívül hagyni.

A számestés lebilincselő, szórakoztató és építő jellegű tevékenység a gyerekek számára. A végeredményt tekintve nagyon motiváló és bátorító lehet a folytatásra. Segíthet a gyerek érdeklődési körének kitágításában, kézügyességének és kreativitásának a fejlesztésében. Tehát mindenképpen érdemes minél korábban erre biztatni a gyereket.

Döntéshozatal és függetlenség

Sok gyermek számára a festés az egyik első tapasztalat a saját projektjének menedzselésében és az eredményt befolyásoló döntések meghozatalában.

Ez segíti őket a kritikus gondolkodási készségek fejlesztésében, valamint a dolgok tesztelésében, a döntések meghozatalában és abban, hogy maguk tapasztalják meg, mi működik és mi nem.

A felhasznált színek előre történő megtervezése elősegíti az erőforrás-gazdálkodási és prioritási készség fejlesztését.

A festészet segíti a gyerekeket a kapcsolatok kialakításában és a szocializációban

A művészet szépsége abban rejlik, hogy minden gyermek számára érdekes játékidőt biztosít.

A különböző rasszú, korú, nemű, nemzetiségű és nyelvű gyerekek közösen fedezhetik fel a festés örömét, megoszthatják ötleteiket és kész képeiket egymással.

A festészet egészen kicsi koruktól kezdve lehetőséget kínál a gyerekeknek érzelmek, érzések és ötletek kifejezésére, a felelősség megosztására és az értékes készségek elsajátítására.

Ez azonban nem csak a gyerekek közötti kapcsolatokra igaz.

A kutatások kimutatták, hogy egy műalkotáson való közös munka a szülőkkel való kapcsolatokra is nagyon jótékony és terápiás hatással bír.

 

A festészet oktatási előnyei gyerekeknek

 

Segíti a kreativitás fejlődését

A festészet megtanítja a gyerekeket arra, hogy másképp gondolkodjanak, lehetőséget teremt számukra annak a megtapasztalása, hogyan érhetik el céljaikat.

A festés során levont tanulságokat át lehet vinni más oktatási formákba és szociális szférákba is, ezért ne féljünk a kreativitástól és hagyjuk, hogy a gyerekek rendetlenkedjenek.

Támogatja a gondolkodás fejlődését

A festés a gyermek összes idegkapcsolatát felhasználja, és a fejlődés széles skáláját biztosítja.

E tevékenység során a gyermek az agy legtöbb területét használja, mert az agy bal oldala a logikai és elemző folyamatokra, míg a jobb oldala a kreatív és kifejező folyamatokra koncentrál. A festészet olyan tevékenység, amely az agy mindkét oldalát stimulálja, és segíti őket hatékonyabb idegpályák kialakításában.

Azok a tevékenységek, amelyek ilyen módon stimulálják az agyat, elengedhetetlenek ahhoz, hogy az hatékonyan fejlődjön és működjön, lehetővé téve a gyermek számára, hogy későbbi életében teljes potenciálját ki tudja használni.

Hozzájárul a művészet egész életen át tartó megbecsüléséhez

Ha valaki úgy nő fel, hogy nem foglalkozik a művészetekkel és nem is érdeklődik a művészetek iránt, azt később nagyon nehéz megváltoztatni.

Minél többet fest egy gyermek, annál jobban megtanulja, hogy a különböző technikák hogyan hatnak a különböző érzésekre és eredményekre, ami közvetlenül hozzájárulhat a művészetek és kultúra megértéséhez és értékeléséhez.

Segít az oktatást a szórakozással társítani

Bár az állítás kézenfekvőnek tűnik, érdemes hangsúlyozni, hogy a festés szórakoztató, ami segít a gyerekek tanulásában és más készségek fejlesztésében az iskolában.

Ez nagyon fontos az oktatás kezdeti szakaszában, mivel ebben a szakaszban a gyermekek érdeklődésének és lelkesedésének hiánya befolyásolhatja további iskolai pályafutásukat.

Az ecsettel való tevékenység gyakran az első lépés lehet az írástanulásban, ezért fontos, hogy a kisgyermekek ilyen szórakoztató és hasznos tevékenységeket végezzenek.

Minták, formák, méretek

Az alapvető formák, minták és színek elnevezésének elsajátítása oktatásunk egyik legfontosabb korai építőköve.

Ugyanilyen fontos lehet annak megtanulása, hogy ezek a formák hogyan illeszkednek egymáshoz különböző képek létrehozásakor, vagy hogyan keverjük össze a színeket újak létrehozásához.

Ez egy alapvető tudás, amelyet életünk végéig alkalmazni fogunk, és a festészet érdekessé, izgalmassá és felejthetetlenné teszi azáltal, hogy a gyerekeket korai életéveikben hatalmas lökést ad.

 

A festészet érzelmi előnyei a gyermekek számára

 

Önbecsülés és önbizalom

A festés megtanulása olyan készséget ad a gyerekeknek, amelyre büszkék lehetnek.

A munkájukkal kapcsolatos pozitív visszajelzések növelhetik önbizalmukat, nem csak a festészettel kapcsolatban, hanem minden további projekt esetében is, amely mellett döntenek.

A festészet szépsége abban rejlik, hogy nincs jó vagy rossz válasz, ami azt jelenti, hogy a gyerekek anélkül alakíthatják ki saját stílusukat, hogy elcsüggednének vagy kijavítanák őket.

Pihentető

A festészet segít csökkenteni a gyerekek által megtapasztalt stressz szintjét, lehetővé téve számukra, hogy egyetlen célra összpontosítsanak, és belevesszenek az apró részletekbe.

Egy kép befejezése után kapott sikerélmény segít elterelni őket más félelmekről és kevésbé bizonyos dolgokról.

Megvan az oka annak, hogy a festészetet gyakran használják a terápiában, és nem csak gyerekek esetében működik.

Önkifejezés és kommunikáció

A gyerekek minden nap új információkhoz és további készségekhez jutnak, a festés pedig biztonságos kiutat ad érzéseiknek és ötleteiknek.

Még ha felnőnek is, és nem is érdekli őket a festészet, az ezekben a korai szakaszokban elsajátított készségek kényelmessé teszik a kreatív képességeik kibontakoztatását, és készek új dolgokat kipróbálni, amikor csak lehetőség adódik rá.

 

A festészet fizikai előnyei gyerekeknek

Kéz-szem koordináció

A vonalak rajzolásától a színek keveréséig a festés lehetőséget ad a gyerekeknek a finom motoros készségek és a koordináció fejlesztésére, ami későbbi fejlődésük során hasznos lesz.

Ahogy a gyerekek felnőnek és megtanulnak írni, minden eddiginél nagyobb ügyességre és pontosságra lesz szükségük, és a művészet gyengéd és szórakoztató módszer ezeknek a készségeknek a megtanulására.

Mobilitási készségek

A festés a kéz, a könyök és a csukló izomzatának finom és precíz használatát feltételezi.

Ha a kéz-szem koordinációt a fent említett egyéb előnyökkel kombináljuk, az eredmény a gyermek azon képességének növekedéséhez vezet, hogy megtanulja, hogyan kell pontosan és precízen manipulálni a testét. Ez befolyásolja többek között a gyermek további szellemi és testi fejlődését, valamint az életkorral való önbizalom megszerzését. a sport vagy technológiai tervezés területén.

A kiskortól kezdődő festészet a mentális egészség javulásához, az idegi kapcsolatok működésének, hatékonyságának növekedéséhez és az általános mentális fejlődéshez vezet.

A tanulmányok még azt is kimutatták, hogy a kemoterápiás kezelés alatt álló gyerekek depressziós tünetei közvetlenül csökkennek, ha heti festésre ösztönzik őket.

Ebből kifolyólag rendkívül értékes lecke és hobbi minden gyermek számára. Ezért érdemes rendszeresen festeni a gyermekkel, még az iskolás kor elérése előtt.

Mára ennyi. Reméljük azonban, hogy már tisztán látja, milyen értékes a gyerekek számára a festészet.

Fejlődésük és önkifejezésük alapvető része, ezért a gyerekeket lehetőség szerint ösztönözni kell erre.

Számfestő gyerekeknek sokkal szórakoztatóbbá és hozzáférhetőbbé teszik a festést, mivel nincs szükség különleges készségekre. A számokkal festés technikája emberek millióinak biztosít felejthetetlen élményeket a festészet során szerte a világon.

Próbáld ki és te is!