Anyák Napja Akció!

10% kedvezmény minden termékre! Használd az ANYAKNAPJA kuponkódot. Az akció május 2-ig érvényes

Szállítási díjak már 990 Ft-tól

Blog

Hogyan készíts számfestő képeket?

2022.01.27 17:39
Hogyan készíts számfestő képeket?

A számfestő képek elkészítésének módja nagyon egyszerű, és nagyon szórakoztató! A  festéshez nincs szükség különleges készségekre. Csak egy edény vízre az ecsetek mosásához, néhány szalvétára, hogy letöröld a felesleges vizet az ecsetekről, és egy kis türelemre – minden mást a festőkészletek már tartalmaznak ;-)

A Számfestés lépései a következők:

1. Találd meg a megfelelő számú festéket a festeni kívánt területhez.

2. Fesd ki a területet a megfelelő számú festékkel. Fontos: ne hígítsd a festéket vízzel!

3. Az egyik szám befejezése után az ecsetet ki kell mosni, és elkezdheted egy másik számú terület festését. Fontos: Ne keverd össze a színeket!
4. Száraz ecsettel kezd festeni a következő területet!
5. Miután kifestetted az összes számozott területet, láthatóvá válik a végeredmény.

 

FIGYELEM!

  1. A festékek nagyon gyorsan száradnak! Győződj meg arról, hogy a festéktartály fedele szorosan le legyen zárva, amikor nem használod a festéket!
  2. Ne hagyj ecsetet a festékben! Az ecseteket használat után azonnal alaposan ki kell mosni!
  3. A festékeket száradás után már lehetetlen kimosni az ecsetekből, vagy lemosni a vászonról.
  4. Ne hagyd a festéket teljesen megszáradni a kezeden, a ruhádon vagy egyéb tárgyakon! A lehető leghamarabb le kell mosni!
  5. 3 év alatti gyermekeknek ne adjunk festéket, vagy bármilyen alkatrészt, mert lenyelhetik!
 

Tippek a festéshez

Kinyitottad a számfestő készletet és alig várod, hogy elkezdhesd megfesteni remekművet? A következő tippek segítenek abban, hogy úgy fessd meg a képet, hogy büszke lehess a munkájádra, és miután befejezted, nem is lehet majd kitalálni, hogy a képet te festetted.

 

Természetesen nem lehet egy cikkben elmagyarázni és leírni az összes apró mozzanatot, mert a festészet egy művészeti forma. A megszerzett gyakorlati tapasztalatokat a különböző gyártók ajánlásaival együtt igyekeztünk összefoglalni és a lehető legközérthetőbben megfogalmazni.
 
 

A FESTÉS SZABÁLYAI

Festékek előkészítése

Semmilyen erőfeszítést nem igényel! A trükk az, hogy a számfestő készleteknél nem kell összekeverni a festékeket a kívánt szín és hatás eléréséhez, minden teljesen elő van készítve, mert a gyártó előre gondoskodott róla!

Szettjeinkben a festékek színben és mennyiségben is tökéletesen passzolnak egymáshoz, hogy a leendő festményed minél jobban hasonlítson az eredetihez, sőt, talán még jobb is lesz annál ;-) Minden csak rajtad múlik!

Ügyelj a festéktartályok számozására

Fontos, hogy számfestők festésekor a festéktartókon lévő számok megegyezzenek a vásznon szereplő számokkal. Néha előfordul, hogy 2-3 konténernek ugyanaz a száma. Ez nem hiba. A lényeg az, hogy bizonyos színekre nagyobb mennyiségben van szükség egy adott képhez. Ezért ugyanaz a szín 2-3 tartályban is lehet, ezeknek a festékeknek ugyanaz a száma. Például a tégelyek számozása így nézhet ki:

 


Festéktartályok kinyitása

A festéktartályt óvatosan, nagy erő alkalmazása nélkül kell kinyitni - a tartály fedelének feszegetése károsíthatja a tartályt. A festék kiszáradásának elkerülése érdekében mindig csak azokat a festékeket nyisd ki, amelyekre éppen szükséged van.

Festmény

A kényelmes munkához a következő elemeket kell előkészíteni: a kész rajz mintája, festékek, ecsetek, a keretre feszített vászon, egy papírlap, egy pohár víz, egy darab szövet, gyufa vagy fogpiszkáló festékek keveréséhez.

A festés helyének jól megvilágítottnak kell lennie. Először vékony ecsettel kell körberajzolni a festeni kívánt részeket, majd szélesebb ecsettel kitölteni a nagyobb területeket. Győződj meg arról, hogy a körvonalak is le vannak-e festve. Az is ismert, hogy a sötét festék jobban fed, mint a világos festék. Olyan helyzetben, amikor kontúrvonalak vagy számok láthatók, a festéket több rétegben kell felvinni.

Hogyan kell tartani az ecsetet?

Tartsd az ecsetet tollként. A stabilitás érdekében a kezed a felületre helyezheted, és elforgathatod a képet úgy, hogy a helyzete kényelmes legyen a számodra.

Festési eljárások

A festmény elkészítésének nincs egységes módja, többféle festési technika létezik:
  1. A képet "sorról sorra" módszerrel festheted, a kép felső szélétől az aljáig.
  2. Jobb eredményeket érhetsz el azonban a "hátulról előre" technikával. Ekkor a színezést a térben messzebb látszó tárgyakkal kezdjük, majd fokozatosan haladunk az egyre közelebb láthatók felé. Például tájképek festése esetén. Ebben az esetben a festés sorrendje a következő: 1. Égbolt, 2. Felhők, 3. Rét, 4. Fák, 5. Levelek, 6. Virágok.
  3. A készletben lévő festékek számozási sorrendjében. Az azonos színűre festendő mezők közül előbb a nagyobb, majd fokozatosan az egyre kisebb területűeket fessük be.
  4. A világosabb árnyalatoktól és színektől a telítettebb és sötétebbekig. Ennek oka, hogy a sötét szegmensek világos festékkel való festése bonyolultabb, mint a világos szegmensek sötét festékkel. Más szóval, a sötét szegmensek világos festékkel való festéséhez több rétegre van szükség, és fordítva.

 

Amint látod, a festési technikák tekintetében számos lehetőség közül választhatsz. A technikák és módszerek különböző kombinációi is léteznek, amelyek végtelen számú lehetőséget biztosítanak számunkra. Más szóval, a saját képzeletednek, ügyességednek nincs határa. Fontos, hogy minél több örömet szerezzen a folyamat, ezért úgy kell festened, hogy az számodra a legkényelmesebb és legkellemesebb legyen. Csak kezdj el festeni egy képet, és menet közben megtudod, melyik festési technika és módszer lesz az, ami neked a legjobban kézre áll.

Tippek képzett festőknek

A festés hatása fokozható különböző vastagságú festékrétegek felhordásával. A hatás elérése érdekében a maradék festéket vastag rétegben vidd fel azokra a rajzelemekre, amelyeket ki szeretnél emelni. Ez lehetővé teszi, hogy dimenziót, teret adj a képnek.

 

A festés utáni karbantartás

Száradás után az akrilfesték enyhe fényt és gyönyörű megjelenést ad. A festmény felülete enyhén nedves ruhával tisztítható. Nincs szükség más fajta karbantartásra. Kívánt esetben néhány napos száradás után a felületet speciális lakkal lefedheted. A fényes lakk növeli a színek fényességét, a matt lakk pedig csökkenti a tükröződést. A lakkot a művészek és kézművesek számára szakosodott üzletekben lehet megvásárolni.

A Keret

A kép keretbe helyezése után igazi remekmű lesz! A festmény természetes megjelenésének megőrzése érdekében nem kell üveg alá helyezni.

FESTÉKEK HASZNÁLATÁNAK SZABÁLYAI

A problémamentes festés érdekében tartsuk be a festékek felhordásának szabályait. Ez nagyon fontos! Emiatt kérjük, figyelmesen olvasd el az alábbi szabályokat, és kövesd a festési utasításokat. Fontos: A festéktartály kinyitása után a festék eltarthatósága lerövidül!

1. szabály
A festéktartályokat közvetlenül festés előtt kell felnyitni. Egy gyorsan száradó festéket ilyen kis térfogatba (kb. 3 ml) úgy becsomagolni, hogy a festék hosszú ideig eltartható legyen, bonyolult folyamat. Tartályaink megfelelnek ezeknek a követelményeknek. Ha azonban a festékeket kinyitjuk és nyitva hagyjuk, a festékek kiszáradhatnak. Emiatt a festéktartály kinyitása után a lehető leggyorsabban meg kell festened a képet.


2. szabály

A raktárban néha fejjel lefelé állnak a festékek, emiatt az tartály kinyitásakor némi festék maradhat a fedélen. Egy ecsettel távolíts el minden festéket, amely a tartály fedélre tapadt, és juttasd vissza az edénybe. 


3. szabály
Annak ellenére, hogy a festéktartályok szorosan zárva vannak, és kifejezetten a festék összes tulajdonságának megőrzésére tervezték, a festék tárolás közben enyhén besűrűsödhet, például a hőmérséklet változása miatt. A festékek "újraélesztéséhez" és újrafelhasználásához csak adj hozzá néhány csepp vizet a festékhez, és alaposan keverd össze. A festékek újra használatra készek!


4. szabály
Miután kinyitottad a festékes tartályokat, próbáld meg hosszú szünetek nélkül befejezni a festést. A tartály első kinyitásakor fennáll annak a lehetősége, hogy a festékek kiszáradnak. A legjobb, ha a festéket a felbontás után 10 héten belül felhasználod.


5. szabály
Ha szünetet szeretnél tartani festés közben, szorosan zárd le az edényeket, de előtte el kell távolítanod a festékfoltokat a fedőről és a fedél széleiről. Győződj meg arról, hogy a fedél biztonságosan le van zárva.


Az A ábra egy megfelelően lezárt tartályt mutat
 



Az "A " ábrán a tartály légmentesen zárható, mert a szélei szabadon simulnak a fedél tiszta záraiba. A fedél szorosan le van zárva a tartály széleinél.


A "B" ábrán az edény rosszul van lezárva. Látható, hogy a festékmaradványok nem engedik szorosan lezárni a fedelet. Ezért a tartályba behatoló levegő kiszárítja a festéket. Ezért minden tartályt alaposan meg kell tisztítani, mielőtt lezárnád. A tartály oldalát puha ruhával, a fedelét fogpiszkálóval vagy nagy tűvel kell megtisztítani. A tartály lezárása előtt győződj meg arról, hogy a szélei és a fedél tiszták.




6. szabály
Ha néhány hétig szünetet szeretnél tartani a festésben, zárd le a festéktartályokat a fent leírtak szerint, majd csavard be őket nedves ruhával, és tedd műanyag zacskóba vagy műanyag dobozba. Ez segít megelőzni a festék kiszáradását. Ez azonban nem garantálja, hogy a már felbontott festékek továbbra is használatra készek lesznek, és hosszú hónapokig vagy évekig megőrzik tulajdonságaikat.


7. szabály
Minden festési szünet után a festék viszkozitását kissé javítani kell a megfelelő felvitel érdekében. A festékek vizet tartalmaznak, amely a nyitott tartályokból gyorsan elpárolog. Ezért a festékek kissé megvastagodnak. Ha kissé besűrűsödött, hozzá kell adni néhány csepp vizet, és alaposan össze kell keverni.

AZ ECSETEK ÁPOLÁSI SZABÁLYAI

Annak érdekében, hogy az ecsetek hosszú ideig szolgáljanak, kövesd az alábbi ajánlásokat. A művészek gyakran panaszkodnak az ecsetek minőségére. A legtöbb esetben azonban a minőségromlás a nem megfelelő karbantartás miatt következik be.

A leggyakoribb hibák:

  1. Ne hagyj ecsetet vízben hosszú időre
  2. Soha ne tisztítsd az ecsetet agresszív vegyszerekkel
  3. Soha ne használj ecsetet a festékek keveréséhez

Megfelelő karbantartás:

  1. Festés után azonnal töröld le az ecsetről a maradék festéket
  2. Mosd el az ecsetet tiszta és meleg vízben
  3. Finoman borzold fel az ecset sörtéit, majd öblítsd le újra
  4. Töröld le a vizet az ecsetről forgó mozdulattal
  5. Ujjaiddal formáld át a sörtékkel ellátott részt, hogy csúcsot formáljon
  6. Fektesd le az ecsetet, és hagyd megszáradni. Ne használj fűtőtestet vagy hajszárítót!

Kívánjuk, hogy alkoss örömmel! A Számfestő készlettel a jó eredmény garantált ;-)
Kellemes időtöltést és ihletet kívánunk! Otthonihobbi.hu