Árcsökkenés!

Szállítási díjak: 990 Ft-tól

Számfestők már 5990 Ft-tól!

30.000 Ft feletti rendelésnél INGYENES szállítás!

Blog

A számfestés története. Kreativitás kezdetektől fogva.

Otthonihobbi
2023.07.06 08:38
A számfestés története. Kreativitás kezdetektől fogva.

A számfestés egy olyan tevékenység, amely dupla találkozási pontot rejt magában. Egyrészt a színek és a számok találkozása, másrészt az alkotás és a szórakozás öröme is egyben, egy időben. Érdekesen alakult a számfestés története. Nézzük át röviden, hogyan született meg ez a zseniális, mégis egyszerű önkifejezési forma.

Az első számfestő készlet születése

A számfestés története a második világháború utáni időszakhoz, az 1950-es évekig nyúlik vissza. Az ötletgazda Dan Robbins nevéhez fűződik, aki egy festékgyártó cégnél a Palmer Paint  Company-nál alkotta meg az első készletet. Az amerikai vállalat 1951-ben kezdte el terjeszteni a Craft Master márkanév alatt az első számfestő készleteket. 1954-ig Palmer mintegy tizenkét millió készletet adott el. A legnépszerűbb témák a tájaktól és háziállatoktól Leonardo da Vinci Az utolsó vacsora című művéig terjedtek. A festőkészlet doboz tetején ez állt: "Minden ember egy Rembrandt!" Persze a művészvilág kritikusan fogadta a Craft Master sikerét.

Gyerekeknek és felnőttek kedvence

1960-as évek után a számfestés egyre népszerűbbé vált az egész világon, felnőttek, gyerekek számára is elérhetővé vált. Különböző kiadók megkezdték a számfestő készletek és könyvek kiadását, amelyek különböző témákat és mintákat kínáltak.

Ekkor jelentek meg először azok a foglalkoztató lapok, amelyek gyerekek számára készültek. A számokkal ellátott festőlapokon a gyerekeknek meg kellett találni a megfelelő számú területeket, és a megadott színnel ki kellett színezni őket. Ez segített a számok és a színek felismerésében, valamint a finommotoros készségek fejlesztésében. És nem utolsó sorban élvezetes időtöltést is jelentett a számukra, hiszen a szemük láttára formálódott a kész mű. A sikerélmény garantált volt a kitartók számára.

Napjainkban

A számfestés reneszánszát éli a 2010-es évek óta. Az internet és a közösségi média terjedése lehetővé tette a számfestő alkotások megosztását és bemutatását. Ez nagyban hozzájárult a széles körben való elterjedéséhez.

A számfestés fő célja a kikapcsolódás, a stresszcsökkentés és a kreatív fejlesztése. Ma már számos könyv, készlet és online platform áll rendelkezésre, hogy bárki részt vehessen ebben a méltán népszerű tevékenységben.

Érdemes kipróbálni!

Ha pedig tudsz angolul, akkor itt összegyűjtöttünk néhány cikket, amik szintén a számfestés történetével foglalkoznak:

The Fascinating History of “Paint-by-Numbers” Kits

Craft Master: The History Of Paint By Numbers

History of paint by numbers

A short history on how paint by numbers was created