Árcsökkenés!

Szállítási díjak: 990 Ft-tól

Számfestők már 5990 Ft-tól!

30.000 Ft feletti rendelésnél INGYENES szállítás!

Blog

Számfestéssel a kiégés ellen. Hogyan hat?

Otthonihobbi
2023.10.30 12:42
Számfestéssel a kiégés ellen. Hogyan hat?

A kiégés korunk népbetegségnek is tekinthető. A kiégés nem más, mint egy olyan állapot, amikor valaki mentálisan és érzelmileg kimerül. És emiatt már nem tudja hatékonyan kezelni a mindennapi feladatokat és a kötelességeket. 

A kiégés korunk népbetegségnek is tekinthető. A kiégés nem más, mint egy olyan állapot, amikor valaki mentálisan és érzelmileg kimerül. És emiatt már nem tudja hatékonyan kezelni a mindennapi feladatokat és a kötelességeket. 

A legkönnyebben úgy lehet elképzelni, mint egy fáradt, lestrapált autót, amelynek lemerült az üzemanyagtartálya, és már nem tud továbbmenni. Nézzünk egy másik példát is. A kiégés hasonlítható egy lemerült telefonhoz is. Ahogy a telefont folyamatosan használjuk, az akkumulátor egyre lemerül, és ha nem töltjük fel időben, akkor végül teljesen lemerül. A végeredmény az, hogy a telefon használhatatlanná válik. 

Mindkét példa jól illusztrálja, hogy a kiégés esetében az egyén energia tartaléka fokozatosan csökken a stressz és a túlterhelés miatt. Ezután az érzelmi és mentális erőforrások kiapadnak, ami nagyon gyakran az érdeklődés elvesztéséhez és a teljesítmény csökkenéséhez vezethet. A kiégés következménye lehet, hogy az ember elveszíti a motivációját és a lelkesedését olyan dolgok iránt, amit korábban kedvelt.

Ahhoz, hogy újra feltöltsük az energia tartalékainkat, pihenésre, relaxációra és önmagunk, a lelkünk gondozására van szükség. Ahogyan a telefon töltésre szorul ahhoz, hogy ismét használható legyen, nekünk is meg kell találnunk azokat a dolgokat vagy tevékenységeket, amelyeknek segítségével megelőzhetjük a kiégést és feltölthetjük magunkat.

Ilyen lehet például egy szórakoztató délután a barátokkal, de akár egy óra relaxáló, kreatív időtöltés is ide sorolható. A kiégés elleni védelemben remek eszköz lehet, ha olyan tevékenységeket végzünk, ami örömöt ad és ezzel feltöltődhetnek a lelki energia raktáraink. Ilyen szabadidős tevékenység a számfestés is.

Hogyan segít megelőzni a kiégést a számfestés?

    • Kikapcsol
      A kikapcsolódás nem egyenlő az alvással. Sokkal inkább olyan aktív tevékenységet jelent, ami örömöt ad és inspirál. A számfestőben pont ez a jó. Odafigyelést, koncentrációt igényel, ami elvonja a figyelmet a hétköznapi gondoktól.

  • Kreativitást hoz felszínre

 

A számfestésbe bele lehet szeretni és bele lehet merülni. Az ember elengedi a fantáziáját, használja a kézügyességét, és akarva akaratlanul kreatív tevékenységet folytat, aminek számos jótékony hatása van.

 

A számfestés tehát olyan tevékenység, amely segít kikapcsolódni és kreatívan kifejezni önmagunkat. Ezek mind olyan tényezők, amelyek hozzájárulhatnak a kiégés elleni védekezésben, és segíthetnek fenntartani az életminőséget és az egészséget.

Szóval: számfestésre fel!